Coachend leidinggeven is de nieuwe trend

Waarom een opleiding voor Managers?

Uitdaging managers: sturen of loslaten?

Als belangrijkste reden voor vertrek noemt de vertrekkende professional: een slechte manager. Management en leidinggeven is dus cruciaal als het gaat om engagement van medewerkers. Waarom is leidinggeven aan professionals zo lastig? Effectief leidinggeven brengt anno nu een aantal uitdagingen met zich mee. Waarom de meeste leidinggevenden aankloppen voor een opleiding, is omdat zij zelf een aantal uitdagingen ervaren in de nieuwe manier van werken. De huidige tijd brengt ander leiderschap met zich mee. Allereerst heeft de werknemer van nu behoefte aan meer ruimte en autonomie.

Coachend leidinggeven

Werken is belangrijk en zingeving speelt een belangrijke rol: het eigen lot beter kunnen beïnvloeden en een gevoel ‘bij kunnen dragen aan iets moois’, een hoger doel waar de professional warm voor loopt. Dat brengt met zich mee dat een manager niet meer kan zeggen: “Het moet zo en daar zal je het mee moeten doen”. Leidinggeven aan professionals is een dialoog geworden. Waarbij de leider net zo goed feedback ontvangt en bij moet sturen als de medewerker. Coachend leidinggeven past hier meer bij dan bepalen wat het team moet doen. Maar wat is coachend leidinggeven precies? Vergelijk het eens met een voetbalcoach die zelf het veld oploopt, de bal afpakt en wil scoren, of een voetbalcoach die langs de lijn staat met het team en ieder voor zich vanuit hun taak en rol de wedstrijd laten bepalen.

Effectief leidinggeven: coachend leidinggeven aan professionals

Hoe maak je als manager de omwenteling van het sturen vanuit hiërarchie naar meer coachen? Om de ruimte en dus zeggenschap van medewerkers te vergroten? Het coaching management. Dat is een transformatie die makkelijker lijkt dan deze. Voortdurend word je als leidinggevende uitgenodigd door het team om tóch weer te sturen. Waar effectief leidinggeven de leidraad is, zal de manager proberen om de teamkracht optimaal te benutten. Dat wil veel zeggen van de positie die de manager inneemt ten opzichte van het team. Hierover regie kunnen houden, moet je leren. Met vallen en opstaan. Dit ervaar en leer je stapsgewijs in onze opleiding voor managers.

Leiderschapsvisie: teamleiderschap

Essentie voor veel managers is het gebrek aan sterke visie op leiderschap: wie ben je zelf en wat wil je neerzetten met je team(s)? We werken hieraan tijdens onze opleiding. Je ontdekt zelf waar je voor staat als leider en wat jou uniek maakt. Leidinggeven aan professionals is confronterend. De transformatie van sturen naar coachen is dat ook. Maar effectief leidinggeven betekent op de eerste plaats dat je het team in haar kracht zet. Wil je leren hoe je als leider je rol pakt in teams en teamleiderschap? Leer het in onze opleiding.

Meer informatie nodig? Download dan hieronder de brochure of stel gerust een vraag via onderstaand formulier.

    Bregje Spijkerman teamcoach Teamtalk succesvol samenwerken

    Bregje Spijkerman

    Directeur
    Wil je meer weten over dit programma,
    bel +31 (0)20 – 468 8000