6 stappen om direct te beginnen met teamwork in een team

Mijn team presteert niet!

“Mijn team presteert niet!”

“Mijn team presteert onder de maat. Ik irriteer me eraan: Vergaderingen lopen niet, niemand werkt echt samen, iedereen doet maar wat.”

Herkenbaar? Het lijkt lastig om teamprocessen positief te beïnvloeden. Toch is het belangrijk dat professionals in je team, écht aan teamwork werken. Een goed geolied team blijkt ook nog eens het beste recept voor werkgeluk! En tegelijkertijd vermindert het ziekteverzuim en… teamleden van een sterk team, verbinden zich langer aan een organisatie.

Er is dus veel baat bij een sterk goed functionerend team. Alleen in de praktijk blijkt het nog niet zo makkelijk om samen succes te bereiken en een duurzaam resultaat neer te zetten, waar iedereen achter staat.

Wat kun je als teamlid doen om de boel in goede banen te leiden?

Harvard business Review publiceerde een onderzoek uit 2012, de ingrediënten van een goed team. De onderzoekers volgden de communicatiepatronen van goede presterende teams gedurende zes weken. De data die hieruit kwamen onthulden de sleutelkenmerken van succesvolle teams.

De sleutel kenmerken van teamsucces.
Het gaat om de volgende kenmerken:

  • Gelijke bijdrage van ieder teamlid
  • Het team deelt veel energie met elkaar
  • Teamleden communiceren in directe lijnen met elkaar
  • Teamleden reflecteren op hoe ze samenwerken
  • Teamleden haalden informatie en inspiratie ‘buiten het team’ en informeerden elkaar.

Uit deze maar ook uit ander onderzoek blijkt dat de kracht en intelligentie van losse individuen in het team veel minder effectief is dan de prestatie van het hele team, mits dat in staat is om efficient en goed met elkaar te communiceren. Daarom is het zo belangrijk dat een team zich ten doel stelt om de eigen communicatiepatronen te verbeteren. Tja….zul je denken: leuk gezegd, maar moet ik ermee?

 

Hieronder lees je zes stappen om direct te beginnen met team work in jouw team.

Het klinkt misschien niet heel inspirerend, een woord als ‘regels’. Maar het is bewezen dat een groep professionals baat heeft bij een paar uitgangspunten. Het maakt de communicatie makkelijker en zorgt ervoor dat mensen discipline opbrengen om bepaald gedrag vol te houden. Bijvoorbeeld: als we vergaderen, proberen we echt te luisteren naar elkaar, in plaats van te wachten totdat ik mijn eigen punt kan maken. Of: We spreken af dat we alle mobiele telefoons en laptops buiten de vergaderruimte laten.

Andere voorbeelden (let op: deze regels hoeven niet altijd voor jouw team te gelden):

  • We komen op tijd
  • We spreken af open te zijn over irritaties
  • We luisteren met intentie in plaats van de wachten tot we weer kunnen spreken
  • We respecteren de vrije tijd en communiceren niet over werk buiten kantoortijd.

Waarom willen jullie een bepaald resultaat halen? Wat is het hogere doel hierachter? Als je team het hogere doel niet begrijpt of niet steunt, is dat een domper voor het enthousiasme en de aandacht. Wees helder over waarom jullie doen wat jullie doen. Het is de sleutel tot de motivatie van teamleden.

Nodigt jullie werkruimte uit tot samenwerken of vormt het juist een drempel? Sommige teams zitten verdeeld over afdelingen en verdiepingen. Dit maakt echt samenwerken lastiger. Elkaar op te zoeken moet je dan samen goed organiseren en geeft urgentie om expliciet aandacht te geven aan communicatieafspraken. De werkruimte moet de behoeften van het team ondersteunen. Kijk eens rond in jullie werkruimte en bekijk wat je kunt doen om teamwork en teamcommunicatie aan te moedigen. Maak dingen visueel met communicatieborden of richt een brainstorm hoek in. Soms is staand overleg veel productiever dan zittend rond dezelfde vergadertafel. Een goede vraag aan teamleden is: krijgen we energie van deze ruimte? Zo nee? Wat kunnen we doen om het beter te maken? Soms kun je beter met je team een korte wandeling maken om de energie op gang te brengen.

De allerbelangrijkste van dit rijtje: probeer met je team niet constant te praten over wat er allemaal niet goed gaat. Dat is lastig, want we zijn erop gebrand vaak om fouten te analyseren en om het over problemen het hebben. Op zich kun je als team hier je hele dag mee vullen! Alleen is het zonde van de tijd. Alhoewel reflectie en analyse op gepaste momenten een team helpt om te leren van fouten, gaat de focus op wat er niet goed gaat, razendsnel ten koste van bevlogenheid en productiviteit.

Teams met een vaste werkroutine, presteren beter en hebben minder last van onderlinge competitie. Een werkritme bestaat niet alleen uit een werkagenda, met een aantal mijlpalen. Het gaat hier ook om het ontwikkelen van een routine in teamcommunicatie. Het is het antwoord op de vraag “ Wat doen we als er dit of dat gebeurt in ons team?” Een soort stappenplan met afspraken. Onderwerpen zoals: hoe lossen we in ons team problemen op? Of : hoe voeren we een discussie? Als je team vastloopt, weet iedereen wat de route is om het op te lossen. Verder zou elk team een proces moeten hebben, om met teamleden te dealen die een negatieve invloed hebben. Als iemand de kantjes eraf loopt, of als er sprake is van pestgedrag, dan is het belangrijk dat het team kan ingrijpen en terug kan vallen op eerder besproken processen. Een ander onderwerp is: wat te doen bij conflict?

Teams hebben de neiging om bij conflicten alleen met de betrokkenen te praten. Maak het hele team er deelgenoot van en los het samen met de groep op. De andere teamleden zorgen voor een bredere kijk op zaken die spelen. En de gedragenheid van het conflict door het hele team, maakt dat de emoties sneller teruglopen bij de individuele teamleden. Een voorbeeld van hoe je werkroutines in een team kunt inzetten.

Kun je verder met deze 6 tips? Een team goed laten functioneren kost tijd. Wil je een versnelling maken met je team? Schrijf je dan in voor ons Resultaat Programma: in 12 weken maakt je team een transformatie door van “ok, gaat wel” naar “excellent!”

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier.