6 tips voor team engagement

De meest genoemde reden voor vertrek van een teamlid is een slechte manager.

De meest genoemde reden voor vertrek van een teamlid is een slechte manager. Mismanagement kost een bedrijf of organisatie handenvol geld. Dat heeft te maken met het verloop van goede professionals, die echt waarde toevoegen aan het bedrijf. Het maakt een organisatie kwetsbaar als mensen niet gemotiveerd zijn en bij wijze van spreken alweer rondkijken naar andere opties. Wist je dat het gemiddeld tussen de 40.000 en 135.000 Euro kost om een medewerker te vervangen? Een bedrijf doet er gemiddeld 8 maanden over om een vervanger helemaal op niveau te brengen van de oude kracht. ‘Team engagement’, dus het sturen op betrokkenheid van het team in plaats van het individu om dit probleem op te lossen, is een krachtige strategie. In deze blog lees je meer over ”team engagement”.

Jouw invloed als manager

Vergeet nooit hoe belangrijk jouw invloed als manager is. Je hebt als manager een volle agenda en je staat voor veel uitdagingen. Eén van de belangrijkste is het adequaat begeleiden en coachen van je team. Anders ben je binnen ‘no time’ druk met het zoeken van vervangers voor het ene na het andere teamlid. Verloop van teamleden is een van de grote problemen van deze tijd. Hoe houd je teamleden goed gemotiveerd en betrokken?

Team engagement: twee aspecten die je zelf kunt beïnvloeden

Twee zaken zijn goed om je als manager te realiseren:

  1. Mensen werken graag in een (goedlopend) team. We zijn er, als groepsdieren, eigenlijk voor gemaakt. Het doorbreken van individualistisch werken, vaak ingericht door de organisatiestructuur, is een belangrijke taak van de manager.
  2. Als manager weet je vaak te weinig over teamdynamiek en groepsprocessen. Als je hier een beetje meer over leert en toepast, zie je als snel verschil. Het teamresultaat neemt toe en mensen voelen zich onderdeel van een groter doel, dat werkt inspirerend. Mensen zijn op zoek naar zingeving in hun leven, juist nu.

Ruimte geven aan het team betekent heldere kaders, taken en rollen afspreken. Als je écht iets wilt bereiken met je team, moet je iets meer weten over hoe een team functioneert over groepsdynamiek en teampatronen. Dit leer je doorgaans niet in een managementopleiding, maar het is eigenlijk onontbeerlijk als je manager bent.

Daarom lees je hieronder zes tips.

Zes tips voor ‘team engagement’

Vaak heeft een manager het idee dat hij of zij met de rest van de MT-leden moeten bedenken hoe de visie en missie voor de teams eruit gaan zien. Er is werkelijk waar niks zo dodelijk voor teamspirit, als voor een team bepalen waar zij samen voor door het vuur moeten gaan. Laat het team dit met elkaar -maar wel goed gekaderd en door jou begeleid- bepalen. De kans is groot dat zij met eenzelfde soort missie op de proppen komen als je zelf had bedacht, maar vaak met iets extra’s wat ze willen bereiken, wat niet omsloten ligt in KPI’s of percentages, bijvoorbeeld: ‘Een voorbeeld willen zijn voor andere teams in de organisaties’ is zo’n doel.

Of je nu in een organisatie werkt die aan zelforganisatie doet of niet: je kunt om het concept niet heen dat teamleden van nu behoefte hebben aan een zeker mate van zelfstandig opereren. Het is een slecht teken als een team constant bij je aan het bureau staat met vragen die zij zelf prima kunnen oplossen. Reactiviteit van teamleden is funest voor teamresultaat. En het lokt uit bij jou dat je je bezighoudt met oplossen van zaken die teamleden prima zelf kunnen aanpakken. Ruimte geven aan een team betekent dat je bewust inspeelt op zelfrealisatie van het team en teamleden. Richt je op gezonde zelforganisatie binnen kaders en rollen en geef teamgroei en teamontwikkeling een centrale plek op de teamagenda.

Als je met je team aan het werk gaat, écht aan de slag, en resultaten en sfeer wilt verbeteren, dan kom je ook mensen tegen die niet meer vinden dat deze nieuwe missie bij hen past. In feite schud je als manager even flink aan de boom, en de teamleden die blijven zitten zijn aan boord en willen mee. Maar sommigen weten het even niet meer en zij vallen ineens veel meer op. Het is belangrijk dat de teamleden die het niet weten, opnieuw kiezen en zich committeren. Niet heimelijk bij jou in een gesprek in een achterkamer, maar middenin en samen met het team. Dit doe je door het gesprek te leiden over commitment en draagvlak voor de teamdoelen. Dit gebeurt in organisaties doorgaans te weinig. Het is een paradigma: om verloop van goede medewerkers terug te dringen, zul je de niet gecommitteerde moeten laten gaan.

Als manager ligt constant de verleiding op de loer om ‘mee te doen’ met het team. Zelfs of juist vanuit je rol als leidinggevende. Je wordt al snel onderdeel van ingewikkelde groepsprocessen. Als leider heb je een positie, waarbij elk teamlid zijn of haar band met jou in stand wil houden. Dit brengt met zich mee dat er ‘games’ gespeeld worden, dat is natuurlijk teamgedrag. Let als manager op dat je neutraal kunt blijven kijken. Als een groep een teamlid lastig vindt, krijgt deze al snel een etiket op geplakt. Alles wat dit teamlid doet versterkt en bevestigt vaak het oordeel. Blijf als manager buiten dit veld van oordelen. De mensen met wie je het makkelijkst contact hebt, fluisteren je ook wel eens wat zaken toe die je kunnen beïnvloeden. Neutraal blijven betekent dus ook dat de mensen die je graag mag, niet teveel laat bepalen hoe je denkt over teamleden en het team.

We roepen allemaal dat we fouten maken zo belangrijk vinden. Maar welke manager heeft het geduld en de visie om dit op lange termijn als onderdeel van de teamcultuur in te voeren? Als leider hoef je maar één keer in te grijpen, je hoeft maar één wenkbrauw op te trekken, en het hele idee van ‘we vieren hier onze fouten’ is compleet weg. Wil je een ontspannen en goed presterend team, dan is het onmisbaar dat teamleden risico’s durven nemen, vrijelijk fouten maken, en zichzelf hiermee verbeteren. Heb een lange adem, en grijp niet in bij de fout die ‘echt’ te erg is, want die gaat hoe dan ook een keer komen. Richt je daarnaast op het vieren van successen. Teams hebben het nodig om te zien dat ze goed op weg zijn.

En … wat herken jij direct? Misschien lees je er ook een aantal waar je mee aan de slag wilt. Uiteindelijk heb je alles nodig voor teamsucces. Door te investeren in een hechte samenwerking kom je als team in een flow. Het succes ontstaat niet automatisch. Het kost tijd en energie. Uiteindelijk zullen teams die werken aan deze team-engagement, veel succesvoller zijn.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier.