Goed delegeren, een hardnekkig taboe

Hoe manage ik hybride teams

Leer goed (online) delegeren in een solide opleiding.

Dat delegeren doe ik echt heel goed, denkt de gemiddelde manager. Als je het team echter spreekt, krijg je een ander geluid te horen. Bij het opleiden van managers stuit ik vaak op een hardnekkig taboe: Managers denken van zichzelf dat ze wel kunnen delegeren, maar teamleden vinden dat ze dit in de praktijk niet doen. Ook een recent onderzoek over leidinggeven tijdens de coronacrisis toont dit aan. Tijdens de corona crisis verliest de manager ineens grip op het team. Dit geeft een reflex van sturen en controle willen houden, in tegenstelling tot wat teams nodig hebben: meer autonomie en verantwoordelijkheid om met het team tot concrete oplossingen te komen.

Oud leiderschap versus nieuw leiderschap.
Even een reality check: als je dacht dat er voor de crisis niks aan de hand was op gebied van leidinggeven. De wereld van hybride, flexibel werken, is wel de toekomst. Mensen werken zowel vanuit huis als op kantoor, op flexplekken en op wisselende tijden en dagen. Komt nog bij dat steeds meer teams hybride worden: als teamlid ben je tegenwoordig lid van meerdere teams.

Behoefte aan autonome teams.
Daarbij komt nog dat medewerkers behoefte hebben aan ownership. Professionals die regelruimte hebben om tot hun recht te komen, past bij deze tijd. Het nakauwen van wat de manager zegt, is geestdodend en het werkt reactiviteit in de hand. De manager komt dan bij mij en zegt: ze zijn zo reactief! Kun je ze niet wat proactiever maken? Nee, maar ik kan jou wel leren hoe je het team meer energie geeft zonder zelf grip te verliezen. Veel managers doen te weinig om teams in hun kracht te zetten en een team echt te laten samenwerken.

Groeien als manager.
Is dat vreemd? Nee. Het is wel een taboe om dit toe te geven. Maar waarom eigenlijk? Managers leren dit doorgaans nergens. Hoe zou je als manager nu ineens spontaan acties kunnen bedenken om de teamkracht te versterken? Het is een andere manier van kijken. Daar gaan de meeste managersopleidingen niet over. Het is een nieuwe leider, met een nieuwe stijl die erbij hoort. Dit betekent voor jou als manager een transformatie, een andere manier ontdekken. Ben jij klaar voor hybride teams?

Investeer en ben klaar voor de toekomst.
Wil je je tijd nuttig besteden? Investeer dan eens in een hele krachtige opleiding die je mogelijkheden en kansen als leider vergroot. Enerzijds leer je krachtig delegeren, ook aan teams op afstand. Anderzijds leer je als manager om een andere positie in te nemen waardoor je teaminteracties vergroot. Dit zorgt voor betere teams en prestaties.

Volg de 4-daagse blended opleiding Teamleadership voor managers.
In ons vierdaagse programma coaching op leiderschap leer je de fijne kneepjes van het vak. Je leert de methode om een team snel te analyseren en in beweging te brengen. Management en leiderschap en jouw rol en visie hierin staan centraal. Het programma bestaat uit vier dagen, 3 dagen online en 1 live dag afsluitend met een eindopdracht, verspreid over 3 maanden. Elke deelnemer heeft 2 x per maand 1 op 1 coaching.