Hoe je leiding geeft aan thuiswerkende teams

Uitgeput door alle online meetings met medewerkers?

Remote teams. Hybride teams. Werken op afstand. Leidinggeven anno 2020: is dat nog wel leuk? Voorheen had je gevoelsmatig meer grip op de inzet en betrokkenheid van medewerkers. Nu vul je je dagen met beeldbellen en online meetings, om maar enige vat te krijgen op het thuiswerken. De mentale toestand van je medewerkers, de gillende kids om hen heen. Wat mag ik verwachten als leidinggevende? Wat kan je zelf doen in deze situatie? Aan het einde van de werkweek ben je uitgeput en kom je tot de conclusie: nee, op de oude voet verdergaan als manager, maar dan online, dát werkt niet. Wat dan wel?  

‘Team engagement’, dus het sturen op betrokkenheid van het team in plaats van het individu om dit probleem op te lossen, is een krachtige strategie. In deze blog lees je hier meer over.

Delegeren is geen verkapte luiheid
Nu met deze wereldwijde thuiswerksituatie, is het des te belangrijker dat je de sterke aspecten van een team goed weet te benutten. Waarom? 1 op 1 aansturen is simpelweg niet meer effectief en ook niet vol te houden! Goed om je als manager te realiseren: Mensen werken graag in een (goedlopend) team. We zijn er, als groepsdieren, eigenlijk voor gemaakt. Het doorbreken van individualistisch werken, is een belangrijke taak van de manager, en dit is virtueel heel goed mogelijk. Je moet het team meer als geheel benaderen, in plaats van de losse teamleden. Delegeren is the key.

Laat alles via het team gaan
Poeh, reken eens uit wat het je scheelt aan urenlange onlinegesprekken met medewerkers, als je team dit met elkaar kan verdelen en oppakken. Als manager weet je vaak te weinig over teamdynamiek en groepsprocessen. Als je hier een beetje meer over leert en toepast, zie je al snel verschil. Dit leer je doorgaans niet in een managementopleiding, maar het is eigenlijk onontbeerlijk als je manager bent. Daarom lees je hieronder vijf tips.

Vijf tips voor ‘team engagement’. 

 1. Ga langs de lijn staan en niet middenin het veld.
  Neem een andere positie in. Hiermee bedoel ik: ga eens meer op afstand staan van individuele teamleden en probeer het team in zijn geheel te zien functioneren. Het geeft jou veel meer overzicht en ruimte om écht aan te sturen en bij te stellen. Hoe? Door zoveel mogelijk het aantal teaminteracties te vergroten. Dit in tegenstelling van wat een manager intuïtief zou doen, zie daar de uitdaging.
 2. Delegeer zonder schaamte!
  Delegeren komt niet voort uit luiheid. Het is niet een makkelijke oplossing voor jouw werk: delegeren= heldere kaders afspreken. Oké, vanaf nu bemoei je je niet meer met het hoe (de oplossing) maar alleen nog maar met het wat (het doel of probleem). Dit betekent dat je heldere criteria opstelt waaraan de oplossingen moeten voldoen. Dit is erg motiverend voor het team. Het is een kwestie van goed nadenken voordat je het team een opdracht geeft.
 3. Ga voor de online brainstorm!
  Ook online kan een team samen oplossingen bedenken. Voor een team bepalen hoe zij nu verdergaan? Dodelijk voor de teamspirit. Laat het team dit met elkaar bepalen. De kans is groot dat zij met een zelfde richting op de proppen komen, maar vaak met iets extra’s wat ze willen bereiken, bijvoorbeeld: ‘Een voorbeeld willen zijn voor andere teams in de organisaties’ is zo’n doel.
 4. Teambuilding is zo veel meer dan een teamdag.
  Bewust werken aan teamvorming, juist nu. Op afstand werken maakt mensen snel reactief en dat is funest voor het teamresultaat. Ruimte geven aan een team betekent dat je bewust inspeelt op zelfrealisatie van het team en teamleden. Richt je op gezonde zelforganisatie binnen kaders en rollen en geef teamgroei en ontwikkeling een centrale plek op de teamagenda.
 5. Online is het nieuwe offline.
  Allereerst, online is het nieuwe offline. En online gelden andere regels. Je hebt weinig tijd en mensen zijn snel afgeleid. Laat een groep een probleem eerst echt voelen voordat ze gaan oplossen. Gooi niets zomaar over de muur; probeer teamleden te laten voelen wat je bedoelt en wat je voor je ziet. Wat daarvoor nodig is? Gewoon, goed voorbereiden.

Wil je weten hoe je effectief leiding geeft op afstand? Volg dan ons webinar onder leiding van Bregje Spijkerman ‘Leidinggeven aan teams die thuiswerken’ op 4 juni om 13:00. En meld je aan via https://lnkd.in/eCYjmRT 

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier.