Hoe zorg je voor effectieve teams die thuiswerken

Goed teamleiderschap tijdens virtual meetings.

Collega trainer Michiel kreeg een compliment op zijn jasje.  Zijn reactie: “Van boven klopt het, maar hieronder heb ik helemaal niks aan’. Een grap tijdens een Zoom meeting. Het had gekund hoor. Wij waren in elk geval de rest van het uur afgeleid..!
Remote teams. Ja, ik heb heel wat mensen op afstand getraind en gecoacht, juist veel teams. Maar zelfs voor mij is dit is een hele nieuwe realiteit. Het Corona-virus is als een tornado door onze werkplekken heen geraasd en thuiswerken is de nieuwe realiteit.

Teamwork gaat in veel gevallen gewoon door, alleen virtueel. Een nieuwe en pittige uitdaging. Nu we toch in deze situatie zijn beland is samenwerken cruciaal.

Daarom de volgende vijf tips:

 1. Blijf in contact, ook al is er geen nieuws.
  Mijn podcast collega Marjolijn Feringa (www.bazenradio.nl) zei vandaag tegen me: ‘Wij houden met ons team elke dag een online meeting van een half uur. Drie keer zonder agenda, en twee keer met.’ Uit onderzoek blijkt dat het effectief is om dagelijks contact te houden bij thuiswerken. Delegeren, is niet genoeg. Bij ‘remote teams’ is meer nodig. Spreek elkaar elke dag en liefst ook met beeld. Een ritme en structuur hierin opbouwen is prettig; blijf die weekstarts houden maar ook dagelijks een korte call, ook al is er geen nieuws.
 1. Blijf positief: dit werkt (ook) besmettelijk.
  De survival modus waar we in zitten in combinatie met werken op afstand, heeft direct impact op ons brein: teams lijken erdoor te verstarren. Het smoort iedere impuls om samen te werken, te delen, te zijn als team. Probeer daarom bewust de positieve zaken te benadrukken om zo het team wat ontspanning te geven. Goed voorbeeld, doet goed volgen. Gooi eens een goede grap in de mix, vertel een inspirerend verhaal, laat het team meedenken hoe ze van waarde kunnen zijn voor anderen, en deel vooral veel tips met elkaar hoe om te gaan met deze bizarre tijd waarin veel mensen thuiswerken. 
 1. Inclusie is het toverwoord.
  ‘Social distancing’ ongetwijfeld het woord van 2020. Heftig. Want mensen zijn groepsdieren, hyper sociale dieren die verlangen bij de groep te horen. Deze psychologische veiligheid is bij ieder van ons ingebakken. Dit maakt werken op afstand zo lastig. Wees tijdens online vergaderen daarom heel expliciet in waardering: laat het team over elkaar twee complimenten opschrijven en met elkaar delen. En laat het team eens brainstormen over manieren om de werksfeer goed te houden en in verbinding met elkaar te blijven.
 1. Benut de groepsintelligentie van je team.
  Alles is anders. Vast blijven houden aan oude prognoses of werktempo is irreëel. Mensen hebben allereerst tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe situatie van thuiswerken. Investeer daarom juist in de groepsintelligentie: dat wil zeggen, laat je team virtueel brainstormen en samen met nieuwe oplossingen komen. Dit kan heel goed virtueel in korte sessies en met een goede voorbereiding. Het wonderlijke van ons groepsdieren is, dat wij een oneindig aanpassend vermogen hebben. Helemaal als je dit slim speelt, namelijk via de groep. Hier geldt: 1 + 1 =3.
 1. Check regelmatig voordat je conclusies trekt.
  Het is lastig om signalen van mensen te lezen als ze niet bij je in dezelfde ruimte zijn. Dit komt omdat de non verbale signalen bij thuiswerken wegvallen. En die geven juist de doorslag bij het interpreteren van een boodschap: Meent iemand wat hij zegt? Is iemand aangehaakt of niet? Zorg ervoor dat je eerst checkt voordat je een conclusie trekt. Checken doe je met een open vraag. Dus zo niet: “Zo, iedereen is het hier dus mee eens.” En… zo dus wel: “Laten we via de chat even stemmen. Als je een afwijkend antwoord hebt, je weet dat we je nodig hebben dus laat je gerust horen.

Je team verder digitaal ontwikkelen?
Ok, deze tips klinken eenvoudig, maar virtueel samenwerken / werken op afstand is een grote uitdaging. Het is de nieuwe werkelijkheid. Wil je een grote stap zetten met je team, juist nu, online? Dan kunnen wij je helpen. Volg dan een van onze programma’s voor teams die thuiswerken. Je volgt met je hele team een training met afwisselend live sessies en E-learning. Het Remote Team Programma brengt hiermee je teamontwikkeling in een stroomversnelling. Resultaat: je hebt je team op de rit en fit voor de toekomst.

Lees meer over het Remote Team Programma

Klik hier en zet 7 mei om 13:00 alvast in je agenda voor de gratis seminar over ‘het thuiswerken in teams’.

Heb jij een tip of vraag over het thuiswerken in teams?

Plaats je reacties onder de blog.

Bregje Spijkerman

Eigenaar Teamtalk (www.teamtalk.nl)

Schrijver van het boek ‘Navigeer je team naar succes’

Podcaster op www.Bazenradio.nl