Leidinggeven op afstand

Leiderschap en management

Sinds corona is het thuiswerken realiteit. Leidinggeven is lastig vanachter je laptop: als leidinggevende verlies je grip op het team. Uitgeput na alle individuele gesprekken probeer je de boel op orde te houden, maar goed voelt het niet. Je vertrouwt je team, maar je krijgt geen overzicht. Is iedereen met de juiste dingen bezig? Wanneer moet ik inspringen en bijsturen? Werkt het team voldoende samen? Gelukkig kun je echt prima op afstand leidinggeven. Er bestaan al jaren remote teams die goed met elkaar samenwerken. Maar daarvoor moet je als leidinggevende wel wat doen. Ik geef je vijf tips over leidinggeven op afstand:

#1. Versterk je team.
Ik kan je technische tips geven, maar die ken je allemaal al na maanden thuiswerken. Cruciaal is juist dat je je focus verlegt van individueel aansturen naar het vergroten van het aantal teaminteracties. Louter aandacht voor dit aspect zal jouw positie meer delegerend maken: hiermee krijg je meer tijd om het team écht te coachen vanaf de zijlijn, zonder dat alle communicatie via jou loopt.

#2. Schenk virtuele koffie.
Juist bij het koffieapparaat ontspannen we op kantoor. En hoor je de laatste nieuwtjes. Sociaal contact gaat nu niet vanzelf. Initieer dit dus bewust. Kies wat vaker voor videobellen in plaats van gewoon bellen of appen. Dit vergroot de verbinding. Neem hier zelf het voortouw in. Plan een wekelijks koffiemoment waarin het even niet over het werk gaat.

#3. Laat het team om leiding vragen.
Bij werken op afstand kun je ook coachend leidinggeven, als je je mensen leert te vrágen om de leiding die ze nodig hebben. Dit is iets wat je samen opbouwt. Nodig je thuiswerkende team uit om kaders en leiding of instructies te vragen. Laat zien dat je er voor hen bent en ze ook met hun demotivatie bij je terecht kunnen.

#4. Wees te vertrouwen en vertrouw
Gonny Vink beschrijft in ’Leidinggeven op afstand’ dat mensen aansturen zonder dat je ze fysiek ziet, begint met vertrouwen. Leidinggeven op afstand kan onzeker maken over de eigen kwaliteiten. Op kantoor weet je ook niet wat iemand aan het doen is. Fysieke aanwezigheid is geen garantie voor productiviteit. Communiceer helder je verwachtingen en deadlines en vertrouw. Hou de drempel laag voor vragen.

#5. Delegeer zo veel mogelijk.
Uit recent onderzoek blijkt dat medewerkers meer vertrouwen hebben in een leider die delegeert. Alleen de waarheid is: leiders denken dat ze delegeren, maar teamleden vinden dat niet. Delegeren is meer dan een vage opdracht geven en wegwezen. Maak goede afspraken over doel, resultaat, randvoorwaarden, bevoegdheid, voortgangsbesprekingen, middelen enz. En natuurlijk met de afspraak dat teamleden zich melden als project omstandigheden wijzigen, vóórdat ze zelf bijsturen.

Tot slot
Verplicht thuiswerken. Het zal voorlopig nog wel even duren. De ervaringen die we nu met zijn allen opdoen zorgen straks voor sterke hybride teams. Want het thuiswerken blijft. Wat betekent dat voor jouw stijl van leidinggeven? Heb je daarin iets te ontwikkelen of te versterken? Als dat iets is wat jij verder wilt ontdekken, volg dan ons webinar onder leiding van Bregje Spijkerman ‘Leidinggeven op afstand’ op 12 februari om 14:00.

En meld je aan via https://teamtalk.webinargeek.com/leidinggeven-op-afstand

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier.