Succesvol samenwerken in een team

Leren hoe je kunt sturen op teamresultaat

Teams, je hebt ze in alle soorten en maten. Kijk je goed naar succesvol samenwerken in een team dan valt op dat bijna alles onbewust gebeurt. Teams werken samen als eilandjes in een oceaan: niet dus. Een professional kan individueel een eind komen zonder samen te werken. Hierdoor laten teams grote kansen liggen, immers de collectieve intelligentie is vele malen groter dan de som van de individuen. Hoe boor je de kracht van een team aan? Hoe zorg je ervoor dat samenwerken in een team tot goede resultaten leidt?

Teamreflectie: ontdek eindelijk een goede benchmark!

Als je je richt op samenwerking verbeteren, dan kom je als snel tot de conclusie dat teams zelf zich onvoldoende bewust zijn van zichzelf, het team en teamcommunicatie. Er is simpelweg geen benchmark om met elkaar te bepalen hoe het gaat. Samenwerking verbeteren? Test het zelf maar eens in jouw team door het team te vragen na afloop van een overleg: hoe vonden we dat de samenwerking ging? De kans is groot dat het gesprek over samenwerken in een team alle kanten op gaat. Dat is niet zo vreemd: er is simpelweg geen teamtaal, er zijn geen duidelijke woorden en er is geen standaard of benchmark om het te meten of te vergelijken. Hoe kun je dan beter worden?

Leer succesvol samenwerken in een team met Teamkompas

Samenwerken in een team kun je als teamlid makkelijk leren. Alhoewel de meeste mensen bij teamcoaching aan sfeer en teambuilding denken, gaan teams juist beter samenwerken als je hen regie geeft over het teamproces.

Samenwerking verbeteren doe je door teamreflectie als vast punt op de agenda te zetten. Dit lukt alleen als je het lang volhoudt en kleine stapjes zet met elkaar. De vaste thema’s die teams nodig hebben om op te sturen, leren ze in onze training samenwerken (het Resultaat Programma) in 12 weken. Hierbij leert men individueel via e-learning, maar voert men wekelijks samen als team de teamopdracht samen uit. Door 12 weken lang aan commitments te werken en elke keer twee kleine aanpassingen te doen, maakt het team een transformatie door. De transfer naar de praktijk van de training samenwerken is eigenlijk een eitje, omdat dit programma samenwerking verbeteren concreet maakt en overzichtelijk.

Leiderschap loopt parallel aan het teamprogramma

Samenwerken als team kan alleen als de leidinggevende hierin ook mee verandert. Het leuke aan het programma is dat de leider zelf aan het roer staat (bij zelforganiserende teams is dit een aangewezen voorzitter). De transformatie die het team doormaakt, maakt de leider dus ook door. Hierbij leren leiders om de teamkracht beter te benutten en om als coach langs de lijn te sturen en regie te houden in plaats van dat de communicatie te veel via de leider gaat.

succesvol samenwerken in een team geeft energie en zingeving. Bedrijven investeren steeds meer in hun team engagement. Dit bepaalt uiteindelijk het resultaat veel meer dan de nieuwste innovatie of strategie.


Heb je een team dat behoefte heeft aan een betere communicatie en meer resultaat?

Willen jullie lange termijn doelen verzilveren met het programma? Volg dan ons Resultaat Programma voor teams.

Heb je meer informatie nodig? Stel je vraag aan ons of download de brochure.