Waarom een goede teamtraining de beste investering is

Teams zijn hot. Zelforganiserende teams, agile teams, project teams. Daarnaast zijn er flexibele werkkrachten en minder managementlagen. Het zorgt allemaal voor dat er meer accent ligt op de manier waarop we samenwerken. En hier valt voor veel teams ook nog veel te halen. Een aantal voordelen of ontwikkelingen dankzij een teamtraining ligt voor de hand: betere werksfeer, samen resultaten bereiken. Maar met een teamtraining kun je meer dan alleen de sfeer verbeteren. Je kunt er als directie of manager ook geweldige resultaten mee bereiken als het gaat om het terugdringen van ziekteverzuim en verloop van medewerkers.

Deze twee onderwerpen kosten een bedrijf of organisatie handenvol geld. Reken maar na: het vervangen en opleiden van een medewerker kost een organisatie gemiddeld tussen de 40.000 en 135.000 Euro. Dan hebben we het nog niet eens over ziekteverzuim Wat kost een % verzuim in uw organisatie? Vraag het eens aan HR of aan de financiële administratie, je zult er versteld van staan.

Het is tijd om verloop en verzuim op een andere manier te benaderen. Niet individueel maar juist door het team door middel van team training te versterken. We zijn als mens immers groepsdieren. Er zijn talloze voordelen te noemen die maken dat mensen in groepen beter functioneren, langer gezond blijven, meer inspiratie voelen en langer bij een werkgever blijven. Kortom: allemaal reden om serieus te investeren in teamtraining.

Er zijn drie belangrijke voorwaarden als je investeert in het versterken van jullie teams:

Een serieus resultaat willen bereiken, vergt een serieus commitment: een dag met elkaar op de hei. Dat is een leuk begin, maar veel te kort voor duurzame verandering. Wil je echte resultaten bereiken, neem teams dan ook serieus. Een verandering gebeurt niet in een losse sessie of teamdag. Het vergt commitment en discipline. Dat kun je alleen voor elkaar krijgen als je er paar weken voor uit trekt. Dit moet een team wel eenvoudig kunnen integreren in de dagelijkse praktijk. Vandaar dat onze teamtrainingen altijd een lichte vorm hebben, makkelijk toepasbaar in dagelijkse werkzaamheden van teamleden. Door een ritme op te bouwen, voltrekt zich echte duurzame verandering. Klanten zeggen hierover in de meest lastige teams hebben we door ‘gewoon aan de slag’ te gaan enorme resultaten neergezet. Daarbij krijgen we garantie van Teamtalk dat zij net zo lang doorgaan, tot de verandering er is.

Inmiddels is het oude vak teamcoaching achterhaalt door de realiteit. Niet het probleem of gedoe in een team hoort centraal te staan, maar de potentie en positieve verhaal van het team. Inzoomen op problemen maakt een team zwak. Praten over interventies die een team zelf niet begrijpt, zorgt voor afhankelijkheid. Kies voor een training die ervoor zorgt dat een team snel sterker wordt. Door die kleine successen te ervaren en met elkaar meer vertrouwen te krijgen in de gezamenlijke prestatie, verdwijnen problemen zoals ‘geroddel’ of ‘slechte sfeer’ als sneeuw voor de zon. Wij nemen in onze team training een duidelijke positie in: weinig focus op wat er niet loopt, niet teveel praten over wat ontbreekt, maar snel met elkaar aan de slag en simpelweg gaan doen wat nodig is en waar professionals enthousiast van worden. Hier hoort een teamcoach die niet leidt maar begeleidt. Een team heeft zelf al alles in zich, de meeste teams weten alleen niet hoe zij snel beter kunnen worden. Dan wordt het werken was écht interessant.

Kortom: wil je je team beter maken, investeer dan in een goede teamtraining. Heb je meer informatie nodig? Stel je vraag aan ons of download de brochure.